Gondolkodjunk együtt! – Jó gyakorlat adaptálása

Az NTP-JGYA –MPA-12-001 nyertes pályázatának köszönhetően lehetőségünk nyílt egy bevált Jó gyakorlat átvételére. A programban iskolánk 10 pedagógusa vehetett részt ingyenesen. A programunk megvalósulását 870 000.- Ft-tal támogatta az NTP.

A kiskunhalasi Fazekas Gábor Általános Iskola Jó gyakorlatát – Tanulásmódszertan – és gondolkodásfejlesztés tudástérképek segítségével - adaptáltuk.

Először bemutató órákon tekintették meg tanáraink, hogy hogyan alkalmazzák tanítási órákon a kiskunhalasi pedagógusok a tudástérképet, illetve megtapasztalták mennyire hatékony ez a tanulási módszer a tanulók körében, milyen örömmel tanuknak így. Angol, rajz, matematika, osztályfőnöki órák látogatására nyílt lehetőségük tanárainknak.

Műhelyfoglalkozások keretében megbeszélték az órákon látottakat és kérdéseikre is választ kaphattak. Ezután következett a módszer részletes megismerése, majd egyéni alkalmazása. Saját tudástérképet hoztak létre a pedagógusok érdeklődési körüknek megfelelően. A program során személyre szabott mentorálás, adaptációs folyamatba ágyazott felkészítés is történt a résztvevők számára. Kiadványokat, DVD, CD lemezeket (minták a tudástérkép alapú e-tananyagokra), Tudástérkép c. könyveket is kaptak a pályázatban részt vevők részletes alkalmazási leírással.

Továbbadással záródott a program. A képzésben részt vett pedagógusok az iskola tantestületével megismertették ezt az ismeretszerzési módszert, és tanórákon azóta is szívesen alkalmazzák.

                                                                                              Weisné Puskás Ágnes mk.-vezető tanár