Mező Katalin,a Vállald érzelmeidet! zsűri elnökének nyilatkozata a döntő után

A hazai tehetséggondozás újabb „gyöngyszeme” valósult meg a Szvetnik Joachim Tehetségpont által szervezett „Vállald érzelmeidet! - legszebb emberi érzés a szerelem” elnevezésű  csapatverseny  keretében, május 29-én Mélykúton. A verseny tehetséges általános iskolás felső tagozatos diákoknak volt meghirdetve, melyre 10 iskola 29 csapata jelentkezett.

A szervezők kitűnő érzékkel választottak témát, hiszen a fiatalok téma iránti fogékonyságát és érzékenységét jól szemléltette a jelentkezők nagy száma és kiemelkedő aktivitása, mely végig kísérte az elődöntőket és a döntő folyamát egyaránt. A verseny nem titkolt célja - a tehetséges fiatalok azonosítása és felkarolása mellett - egy; a tehetséggondozás terén kiemelkedően fontos terület, az érzelmi intelligencia és a tanulók személyiségfejlesztése volt. A verseny több tekintetben kiemelkedő a hagyományos versenyek közül:

1) számos esetben a gyermekek kreativitására, alkotóképességére épülő feladatokkal találkozhattunk (pl. kreatív tablókészítés; jelenetek eljátszása; improvizatív kártya- és szerelmi vallomáskészítés stb.);

2) a feladatok összeállítása során törekedtek a különböző tehetségterületeknek (pl. anyanyelvi és idegen nyelvi; zenei; logikai- matematikai; interperszonális; intraperszonális területek stb.) megfelelő válogatásra, melynek hatására a szerelem témakörét komplex és színes módon sikerült megközelíteniük;

3) a feladatok lehetőséget biztosítottak az érzelmekkel átitatott; élményszerű, vidám közös gondolkodásra és játékra; amely nem csak a gyermekek számára volt hasznos és egyben mulatságos; hanem a kísérő pedagógusok és szülők számára is sok tanulságul szolgált.

A verseny unikumnak számít a Nemzeti Tehetség Program által szervezett versenyek között, hiszen nem csak egy jól körülhatárolható, egyszerűbben megközelíthető terület pl. matematika, fizika vagy sport  kiemelkedő képességű tanulói vehettek részt benne; hanem a csapat tagjainak több területen megjelenő (gyakran már bizonyított) tudása adódhatott össze általa. Szívből gratulálok a verseny összeállítóinak, a szervezésbe bekapcsolódó valamennyi felkészítő tanárnak és a diákoknak; bízom benne, hogy a jövőben is sok ilyen típusú verseny lát majd napvilágot a hazai és nemzetközi tehetséggondozó programokban!

                                                                                              Mező Katalin, a zsűri elnöke

                                                                                                             DEGYFK