„Együtt nincs akadály!” - Kortárs pályázat

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 azonosító számú „Tehetséghidak Program” - „Kortárscsoport” pilot pályázatának keretében „Együtt nincs akadály!” címmel szerveztünk programot a nyolcadikos diákok számára. A pályázat célja a közösségépítés, a diákok önszerveződésének támogatása volt. A program 2015 márciusában zajlott Virág Krisztina iskolapszichológus vezetésével.

Az első alkalomra a Szvetnik Joachim Általános Iskolában került sor, egy kétórás tréninget tartottunk a tíz nyolcadikos diák részvételével. Rövid ráhangolódás után, elsősorban társas készségeket – empátiát, érzelmi intelligenciát – fejlesztő, együttműködést igénylő csapatjátékokat játszottunk, illetve kis csoportokban, egymás jobb megismerését lehetővé tevő irányított beszélgetéseket folytattunk. A diákok jól érezték magukat, élvezték a közös játékokat (például: „Erős szél fúj azokra, akik…”, „Cowboyok”), tetszett nekik, hogy új információkat tudtak meg egymásról a beszélgetések során (például: „Hogy képzeled el, milyen lesz az életed 2 év múlva?”, „Hogy képzeled el, milyen lesz az életed 15 év múlva?”). A szünetben fogyasztottuk el a program részére, a Doszpod Cukrászda és Pékség által biztosított frissítőt, péksüteményt és üdítőt.

Második alkalommal Ópusztaszerre kirándultunk. Először megnéztük az Ópusztaszeri Történeti Emlékparkban a Feszty-körképet és a Panoptikumot. Mindenkinek nagyon tetszett a hatalmas festmény, a Panoptikumban pedig nagyon élveztük a különböző népi játékokat, amiket közösen, együttműködve próbáltunk ki, oldottunk meg. Ezután az Emlékparkban sétáltunk, és közösségépítő játékokat játszottunk, majd a Szeri Csárda által biztosított ebédet fogyasztottuk el a Park területén.

Ebéd után a Csillagösvény Útvesztő Öko Élményparkba vezetett az utunk. Először a két (sövény- és fűzfafonat-) labirintusba merészkedtünk be. Kis csapatokban próbáltunk meg kijutni az útvesztőkből. Sikeresen kiérve a labirintusokból az Élménypark területén lévő sok más interaktív, logikai, népi játékot is kipróbáltuk. Jól éreztük magunkat, és nagyon elfáradtunk a kirándulás végére.

A harmadik, és egyben záró alkalmat újra a Szvetnik Joachim Általános Iskolában tartottuk meg, amelynek témája a program lezárása volt. Kiscsoportokban próbálhattuk ki a pályázat keretében vett, három együttműködést és egymás megismerését célzó társasjátékot: a Hanabit, a Lélekpillangót és a Tantrix játékokat. A nyolcadikosoknak nagyon tetszettek a játékok. Élvezték, hogy egymásra hangolódva meg kellett tippelniük, ki milyen képnek örülne a legjobban (Lélekpillangó), vagy, hogy együttműködve tűzijátékokat, illetve egy fonalrendszert kellett összerakniuk (Hanabi, Tantrix). A tréning zárásaként megbeszéltük, hogy ki hogyan profitált a programból, mit tanult belőle, és hogy hogyan érezték magukat. Aztán közösen készítettünk egy plakátot. A frissítőt ezúttal is a Doszpod Cukrászda és Pékség biztosította számunkra péksütemények és üdítő formájában.

A programot sikerrel zártuk. Mind a három alkalmon nagyon jól érezte magát a 10 fős társaság, a tanulók jobban megismerték egymást, élvezték a közös játékokat. Jó élményekkel gazdagodtunk.

   

 Játszottunk                                                                                                                      Csoportkép

  

Társasjátékokat játszottunk

Akik elsőként kijutottak a labirintusból